GELENEKSEL SAKARYA OLGUNLAR FUTBOL TURNUVASI
DİSİPLİN TALİMATI
- BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ
MADDE 1 – AMAÇ: Bu talimatın amacı Geleneksel Sakarya Olgunlar Futbol Turnuvası faaliyetlerinde disiplini sağlamak, disiplin kurullarının oluşumunu, çalışma usul ve esaslarını, disiplin ihlali oluşturan fiilleri, bunların cezalarını ve cezaların infazını belirlemektir.
MADDE 2 – TANIMLAR ve KISALTMALAR:
Bu talimattaki; (a) OFDK: Olgunlar Futbol disiplin Kurulu,
- Kulüp: Olgunlar Futbol turnuvasına katılan takım,
- Yönetici: Kulüplerin belirlediği başkan ve Yönetici gibi kulüp yetkililerini,
(ç) Müsabaka görevlileri: Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi tarafından görevlendirilen hakem, gözlemci, temsilci, saha komiserleri ve diğer kişileri,
- Görevli: Futbolcular haricinde, bir kulüpte yaptığı işin niteliği ve süresine bakılmaksızın futbolla ilgili faaliyet gösteren veya kulüp tarafından görevlendirilen kişileri
(özellikle; teknik adamları, diğer teknik ve idari görevlileri, sağlık ekibini, kulüp çalışanlarını, kulüp özel güvenlik görevlilerini),
- Diğer kişiler: Futbolcular, kulüp yöneticileri ve görevliler dışında kalan ve bu talimat kapsamındaki futbolla ilgili tüm gerçek kişileri,
- Resmi müsabaka: Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi tarafından düzenlenen tüm lig ve kupa müsabakalarını,
- Müsabaka öncesi: Takımların veya seyircilerin stadyum sınırları içine girmelerinden itibaren müsabakanın başlama anına kadar geçen süreyi,
- Müsabaka sonrası: Müsabakanın bitiş anından takımların ve seyircilerin stadyum sınırları dışına tamamen çıktıkları ana kadar geçen süreyi,
(ı) Disiplin Kurulu: İşbu talimat çerçevesinde disiplin cezasını verme hususunda yetkili kılınmış olan Olgunlar Futbol Turnuvası Disiplin Kurullunu ifade eder.
MADDE 3 – KAPSAM
- Bu talimat, Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi yetki alanına giren tüm müsabakalar ve futbolla ilgili tüm hususlarda uygulanır.
- Aşağıda sayılan kişiler bu talimat hükümlerine tabidirler: (a) Kulüpler, başkanları, onursal başkanları, yöneticileri ve çalışanları, (b) Müsabaka görevlileri, (c) Turnuvada oynayan futbolcular, (ç) Teknik adamlar, (d) Müsabaka organizatörleri (e) Taraftarlar, (f) Bir müsabaka veya etkinlik kapsamında görevlendirilmiş kişiler, (g) Futbolda görevli diğer kişiler.
- GENEL HÜKÜMLER – DİSİPLİN CEZALARI –
DİSİPLİN İHLALLERİ
- GENEL HÜKÜMLER
MADDE 4 – TEMEL İLKELER
- Kulüpler ya da gerçek kişiler sportmenliğe, oyun kurallarına ve Olgunlar Turnuvası Tertip Komitesi kararları ile talimatlarına aykırı davranmaları halinde disiplin cezaları ile cezalandırılır.
- Bu talimatta belirtilen disiplin cezaları temel cezalardır. Özel şartların varlığı halinde, bu cezalar ağırlaştırılabilir ya da hafifletilebilir.
- Sportmenliğe veya diğer disiplin hükümlerine aykırı davranışlarda, hakemin durumu görmemesi nedeniyle bir karar vermemiş olması disiplin cezalarının verilmesine engel olmaz.
- Bu talimat hükümleri uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.
MADDE 5 – MANEVİ UNSUR Bu talimat kapsamında sayılan ihlaller, aksi açık bir şekilde belirtilmediği sürece, esas olarak kasten veya taksirle gerçekleştirilmiş olmaları halinde cezalandırılır.
MADDE 6 – SORUMLULUK (1) Kulüpler, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumlu olup müsabakanın organizasyonuna ve güvenliğine ilişkin tüm talimatlara uymakla yükümlüdür.
(2) Kulüpler, futbolcularının, görevlilerinin, başkanlarının, onursal başkanlarının, yöneticilerinin, çalışanlarının ve taraftarlarının ihlallerinden dolayı objektif olarak sorumludur.
MADDE 7 – FAİLİN BELİRLENEMEMESİ Disiplin ihlallerinin faillerinin şahsen belirlenememesi halinde disiplin cezası faillerin mensubu olduğu kulübe verilir.
MADDE 8 – TEŞEBBÜS Teşebbüse ilişkin özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, fiilin teşebbüs derecesinde kaldığı hallerde cezada indirim yapılır. Disiplin Kurulu bu gibi hallerde cezayı yarısına kadar indirebilir.
MADDE 9 – İŞTİRAK
- Disiplin ihlali oluşturan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri fail olarak sorumlu olur. İhlalin gerçekleştirilmesinde bir başkasını kullanan azmettiren veya bir başkasına yardım eden kişiler de ihlale iştirak etmiş sayılır.
- İhlalin teşebbüs aşamasında kalması iştirak nedeniyle sorumluluğun doğmasına engel değildir.
- Disiplin Kurulu, ihlale iştirak edenlerin fiile katılım derecesini ve iştirakin türünü de değerlendirmek suretiyle uygulanacak cezayı takdir eder.
MADDE 10 – İÇTİMA
- Birden fazla cezayı gerektiren fiiller, ayrı ayrı cezalandırılır.
- Bununla birlikte, fiillerin bir bütünlük arz etmesi halinde en ağır cezayı gerektiren ihlal için öngörülen cezaya hükmedilir ve öngörülen ceza yarısına kadar artırılabilir.
MADDE 11 – TEKERRÜR
- Tekerrüre ilişkin özel hükümler saklı kalmak kaydıyla, disiplin ihlalinde bulunan bir kişinin, aynı sezon içerisinde bu ihlali tekrar etmesi halinde, cezasının kesinleşmiş olması kaydı ile sonraki cezası artırılır. Disiplin Kurulu bu gibi hallerde cezayı yarısına kadar artırmaya yetkilidir.
- İhtar ve kınama cezaları ile ikiye kadar (iki dahil) müsabakadan men cezası veya soyunma odasına ve yedek kulübesine giriş yasağı tekerrüre esas olmaz.
MADDE 12 – HAKSIZ TAHRİK
- Fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır.
- Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir.
MADDE 13 – TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ
(1) Kulüpler veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir. (2) Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.
MADDE 14 – SORUŞTURMA ZAMANAŞIMI
- Soruşturma zamanaşımı, tamamlanmış ihlallerde ihlalin gerçekleştirildiği, teşebbüs halinde kalan ihlallerde son hareketin yapıldığı, zincirleme ihlallerde ise son ihlalin gerçekleştirildiği günden itibaren işler.
- Disiplin soruşturması, müsabaka öncesinde, esnasında veya sonrasında sahada veya sahayı çevreleyen alanda gerçekleştirilen ihlallerde müsabakanın bittiği saatten itibaren ertesi gün öğlen 12.00’ ye kadar zamanaşımına tabidir.
- Müsabaka sonucunu etkileme şeklindeki disiplin ihlallerinin soruşturması zamanaşımına tabi değildir.
MADDE 15 – CEZA ZAMANAŞIMI
- Disiplin cezaları, kararın kesinleştiği tarihten itibaren 3 yıl içerisinde infaz edilmediği takdirde zamanaşımına uğrar.
- İnfazın herhangi bir nedenle durması halinde ceza zamanaşımı işlemez. Durma sebebi ortadan kalktıktan sonra kaldığı yerden itibaren işlemeye devam eder.
Sözleşme Oluşturma Tarihi: 22-05-2025