Master Euro Lig Disiplin Talimatı

  1. MASTER EURO LİG

DİSİPLİN TALİMATI

 

  1. BAŞLANGIÇ HÜKÜMLERİ

MADDE 1 – AMAÇ

Bu talimatın amacı, Master Euro Lig futbol organizasyonlarında disiplini sağlamak, disiplin kurullarının oluşumunu, çalışma usul ve esaslarını, disiplin ihlali oluşturan fiilleri, bunların cezalarını ve cezaların infazını belirlemektir.

MADDE 2 – KAPSAM

Bu talimat, Master Euro Lig tarafından düzenlenen veya Master Euro Lig’in yetki alanına giren tüm müsabakalar ve futbolla ilgili tüm hususlarda uygulanır.

Aşağıda sayılan kişiler bu talimat hükümlerine tabidirler:

Takımlar, başkanları, onursal başkanları, yöneticileri ve çalışanları,

Müsabaka görevlileri,

Sporcular,

Teknik adamlar,

Müsabaka organizatörleri,

Taraftarlar,

Bir müsabaka veya etkinlik kapsamında görevlendirilmiş kişiler,

Müsabakalarda görevli diğer kişiler.

  1. GENEL HÜKÜMLER- DİSİPLİN CEZALARI- DİSİPLİN İHLALLERİ
  2. GENEL HÜKÜMLER

MADDE 3 – TEMEL İLKELER

Takımlar ya da gerçek kişiler sportmenliğe, oyun kurallarına ve Master Euro Lig kararları ile talimatlarına aykırı davranmaları halinde disiplin cezaları ile cezalandırılır.

Bu talimatta belirtilen disiplin cezaları temel cezalardır. Özel şartların varlığı halinde, bu cezalar ağırlaştırılabilir ya da hafifletilebilir.

Sportmenliğe veya diğer disiplin hükümlerine aykırı davranışlarda, hakemin durumu görmemesi nedeniyle bir karar vermemiş olması disiplin cezalarının verilmesine engel olmaz.

Bu talimat hükümleri uyarınca verilecek cezalar, somut olayın objektif ve sübjektif tüm şartları, ihlalde bulunan kişinin kusur derecesi, ağırlaştırıcı ve hafifletici tüm nedenler değerlendirilmek suretiyle belirlenir.

MADDE 4 – SORUMLULUK

Takımlar, müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında meydana gelebilecek her türlü olaydan sorumlu olup müsabakanın organizasyonuna ve güvenliğine ilişkin tüm talimatlara uymakla yükümlüdür.

Takımlar, futbolcularının, görevlilerinin, başkanlarının, onursal başkanlarının, yöneticilerinin, çalışanlarının, üyelerinin ve taraftarlarının ihlallerinden dolayı objektif olarak sorumludur.

MADDE 5 – FAİLİN BELİRLENEMEMESİ

Disiplin ihlallerinin faillerinin şahsen belirlenememesi halinde disiplin cezası uygun görülmesi halinde faillerin mensubu olduğu takıma verilir.

MADDE 6 – HAKSIZ TAHRİK

Fiilin haksız tahrik sonucu işlenmesi halinde cezada indirim yapılır.

Disiplin Kurulu, haksız tahrikin derecesini dikkate alarak, verilecek cezayı üçte birine kadar indirebilir.

MADDE 7 – TAKDİRİ İNDİRİM NEDENLERİ

Takımlar veya kişiler lehine cezayı hafifletici takdiri nedenlerin bulunması halinde, öngörülen ceza yarısına kadar indirilebilir.

Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir.

  1. DİSİPLİN CEZALARI

MADDE 8 – İHTAR

İhtar, ihlal edilen disiplin kuralının esasının yazılı olarak hatırlatılmasıdır.

MADDE 9 – KINAMA

Kınama, sorumluların, eylemlerinin, tasvip edilmediğinin yazılı olarak bildirilmesidir.

MADDE 10– İHRAÇ

Bir takımın veya oyuncunun hali hazırdaki veya gelecekteki bir organizasyona katılmaktan men edilmesidir.

MADDE 11 – SOYUNMA ODASI ve YEDEK KULÜBESİNE GİRİŞ YASAĞI

Bir kişinin soyunma odası koridorlarına, soyunma odasına, yedek kulübesine ve saha içine girmesinin yasaklanmasıdır.

MADDE 12 – STADYUMA GİRİŞ YASAĞI

Stadyuma giriş yasağı cezası ile cezalandırılan kişiler, cezaları infaz edilinceye kadar müsabaka öncesinde, esnasında ve sonrasında stadyuma ve bağlı bölümlerine giremezler.

MADDE 13 – HAK MAHRUMİYETİ

Kişinin, resmi müsabakalarda stadyumlara girmek de dahil olmak üzere futbolla ilgili idari, sportif veya sair her türlü faaliyette bulunmaktan men edilmesidir.

Hak mahrumiyeti cezası oynana maç sayılarına göre verilir.

Hak mahrumiyeti cezası en az 1 resmi müsabaka, en fazla 5 resmi müsabaka olarak infaz edilir.

Hak mahrumiyeti cezası ayrıca ay (zaman belirleyerek) olarak da infaz edilebilir.

Hak mahrumiyeti cezası alan oyuncu Master Euro Lig özel organizasyonlarında cezası bitmeden oynayamaz. Ayrıca özel organizasyonlarda verilen cezaların infazı Master Euro Lig resmi liginde uygulanmaz.

MADDE 14 – LİSANSIN ASKIYA ALINMASI

Bir kişinin, futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının kendisine sağladığı hakları kullanmaktan geçici olarak men edilmesidir.

MADDE 15 – LİSANSIN İPTALİ

Bir kişinin futbolla ilgili bir faaliyeti yerine getirmesi için gerekli olan lisansının iptal edilmesidir.

MADDE 16 – HÜKMEN MAĞLUBİYET

Bir takımın müsabakayı 3–0 kaybetmiş sayılmasıdır.

Hükmen galip sayılan takımın üçten fazla attığı goller geçerli olarak kabul edilir. Hükmen mağlup sayılan takımın attığı hiçbir gol geçerli kabul edilmez.

MADDE 17 – PUAN İNDİRME

Kulübün mevcut ya da ileride kazanacağı puanlarının bir kısmının indirilmesidir.

  1. DİSİPLİN İHLALLERİ

MADDE 18 – SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET

Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareket eden, tutum ve davranışlarıyla Master Euro Lig’in saygınlığını zedeleyen ya da futbolun değerini düşüren,

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 5 müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 19 – TAKIM HALİNDE SPORTMENLİĞE AYKIRI HAREKET

Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında takımın en az altı futbolcusunun hakem tarafından sarı veya kırmızı kartla cezalandırılması veya müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında takımın en az üç futbolcusunun hakem tarafından müsabakadan kırmızı kart gösterilerek ihraç edilmesi,

Müsabaka öncesinde, sırasında veya sonrasında, birden fazla futbolcunun veya görevlinin birlikte hareket ederek bir müsabaka görevlisine hakaret etmesi, kararlarına karşı sportmenliğe aykırı şekilde itiraz ederek karşı çıkması, baskı kurmaya çalışması, tehdit etmesi, söz konusu kişiye karşı güç kullanması.

Yukarıda belirtilen şekilde takım halinde sportmenliğe aykırı hareket edilmesi durumunda;Takımlara,futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla Master Euro Lig den ihraç cezası verilir.

MADDE 20 – BİLİNÇLİ KART GÖRME

Bilinçli olarak sarı veya kırmızı kart gören futbolculara, en az ihtar, en fazla 5 müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 21 – SPORTMENLİĞE AYKIRI AÇIKLAMALAR

Basın ve yayın organları veya sosyal medya aracılığı ila sportmenliğe, spor ahlakına veya fair-play anlayışına aykırı açıklamalarda bulunan; Açıklamaları ile Master Euro Lig’in saygınlığını zedeleyen, futbolun değerini düşüren, sporda şiddet veya düzensizliği teşvik eden, taraftar eylemlerine sebebiyet verebilecek mahiyette beyanlarda bulunan, futbol takımı veya Master Euro Lig yöneticilerini rencide edebilecek ya da bu kişilere husumet duyulmasına neden olabilecek şekilde açıklamada yasaktır. Bu yasağın ihlali halinde Disiplin Kurulu aşağıda belirtilen cezaları birlikte veya ayrı ayrı vermeye yetkilidir:

Futbolculara ve görevlilere ve yöneticilere en az ihtar, en fazla 6 müsabakadan men cezası,

Basın ve yayın organları veya sosyal medya aracılığıyla müsabaka görevlileri hakkında, bu kişileri etki altına almaya yönelik, dürüstlüklerini veya tarafsızlıklarını sorgulayan, itibarsızlaştırmaya çalışan veya bu kişileri rencide edebilecek nitelikte herhangi bir yorum ve açıklama yapılması yasaktır. Bu yasağın ihlali halinde Disiplin Kurulu aşağıda belirtilen cezaları birlikte veya ayrı ayrı vermeye yetkilidir:

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 6 müsabakadan men cezası,

MADDE 22 – KİŞİLİK HAKLARINA SALDIRI, HAKARET, TEHDİT ve TÜKÜRME

Master Euro Lig veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere, hakaret eden, söven, tehdit eden veya herhangi bir şekilde kişilik haklarına saldırıda bulunan;

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 6, fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise en az 1, en fazla 7 müsabakadan men cezası, verilir.

Master Euro Lig veya mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kişilere tüküren;

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 6, fiillerin müsabaka görevlilerine yönelik olması halinde ise en az 1, en fazla 6 müsabakadan men cezası, verilir.

MADDE 23 – AYRIMCILIK VE İDEOLOJİK PROPAGANDA

Master Euro Lig mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere,Irk, dil, din, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyen,

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 7 müsabakadan men cezası, verilir.

MADDE 24 – KURAL DIŞI HAREKETLER

Futbol oyun kurallarına aykırı olarak sert ve ciddi faul yapan futbolculara az ihtar, en fazla 4, şiddetli harekette bulunan futbolculara ise az ihtar, en fazla 6 müsabakadan men cezası verilir.

MADDE 25 – SALDIRI

Master Euro Lig mensuplarına, müsabaka görevlilerine, futbolculara, yöneticilere veya diğer ilgili kulüp ve kişilere yönelik saldırı olması halinde,

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 10 müsabakadan men cezası, verilir.

MADDE 26 – KAVGA

Bir kavgaya karışan ve fiilleri daha ağır bir cezayı gerektirmeyen

Futbolculara, yöneticilere ve görevlilere en az ihtar, en fazla 10 müsabakadan men cezası, verilir.

MADDE 27 – BELGELERİN HAKSIZ KULLANIMI

Hak sahibi olmadığı halde başkalarına ait lisansı, kullanarak Master Euro Lig ve müsabaka görevlilerini yanıltmaya çalışan veya bu eyleme herhangi bir şekilde iştirak eden

Futbolculara yöneticilere az ihtar, en fazla Master Euro Lig den men cezası, verilir.

MADDE 28 – SAHTECİLİK ve YANILTMA

Master Euro Lig talimatı kapsamındaki kişilerin lisans veya uygunluk belgeleri üzerinde değişiklik veya sahtecilik yapmaları ya da bu nitelikteki belgeleri kullanmaları veya kullandırmaları yasaktır. Bu maddenin ihlali halinde;

Futbolculara Master Euro Lig den men cezası, verilir.

Sorumlu diğer kişilere en az ihtar, en fazla Master Euro Lig den men cezası, verilir.

Yukarıda belirtilen ihlaller Master Euro Lig yönetici ve temsilcileri tarafından tespit edilmesi delil olarak kabul edilir ve işleme konulur.

Söz konusu ihlali gerçekleştiren takım hakkında en az ihtar, puan silme ve en fazla Master Euro Lig den men cezası, verilir.

MADDE 29 – CEZALI OYUNCU OYNATILMASI

Master Euro Lig Disiplin Kurulunca müsabakadan men/maç oynamama cezası verilmesine rağmen ceza süresi tamamlanmadan cezalı oyuncu oynatan takım, hükmen mağlup ilan edilir. Oynayan futbolcuya Master Euro Lig müsabakalarından 1 maç men cezası, verilir.

Tekrarı halinde ilgili takıma hükmen mağlubiyet ve puan silme cezası, oyuncuya 5 maç men cezası, verilir.

MADDE 30 – SARI KART, KIRMIZI KART UYGULAMASI

TFF oyun kuralları çerçevesinde sarı kart, kırmızı kart cezaları uygulanır,

Bir karşılaşmada çift sarı karttan ihraç edilen oyuncuya 1 maç Master Euro Lig müsabakalarından men cezası verilir.

Bir karşılaşmada direkt kırmızı kart gören oyuncuya en az 2 maç, en fazla Master Euro Lig den men cezası, verilir.

Bir karşılaşmada son adam kuralına göre direkt kırmızı kart gören oyuncuya en az 1 maç, Master Euro Lig den men cezası, verilir. (Lig harici özel turnuvalarda bu ceza ihtar, kınama cezasından 1 maç cezaya kadar uygulanır).

 MADDE 31 – MAÇA ÇIKMAMA MÜSABAKAYI TERK ETME MAÇIN TATİL EDİLMESİ

Master Euro Lig yönetimi tarafından ilan edilen maça belirtilen tarih ve saatte hazır bulunmayarak maça çıkmayan, hakemin onayı olmadan karşılaşmayı terk eden takım ve/veya takımlar 3-0 hükmen mağlup ilan edilir. En az 2 maça çıkmayan veya terk eden takımlar uygun görüldüğünde Master Euro Lig’in sezonu veya organizasyonlarından ihraç edilir. Söz konusu maç rakip takım lehine tescillenir.

Gelişen olaylar neticesinde tatil edilen ve / veya yarım kalan maçın hakem ve ilgili unsurların raporlarına ve delillere istinaden tescili Disiplin kurulunca karara bağlanır.

  • DİSİPLİN KURULUNUN OLUŞUMU, GÖREVLERİ ve ÇALIŞMA USULLERİ

DİSİPLİN KURULUNUN OLUŞUMU

Master Euro Lig Disiplin Kurulu, Master Euro Lig Yönetim Kurulu’nun onayı ile atanacak bir başkan ve iki asıl üyeden oluşur. Kurula ihtiyaç duyulması halinde Master Euro Lig Yönetim Kurulu tarafından yedek üye atanır.

MADDE 32 – BAĞIMSIZLIK

Disiplin Kurulları kararlarında bağımsızdır.

Disiplin Kurulu görüşmeleri kural olarak kapalı oturumlarda gerçekleştirilir.

MADDE 33 – GİZLİLİK

Disiplin Kurulu başkan ve üyeleri yargılama faaliyeti sırasında edinilen her türlü bilgiyi gizli tutmakla ve hiçbir şekilde açıklamamakla yükümlüdür.

MADDE 34 – SORUMSUZLUK

Ağır kusur halleri haricinde, Disiplin Kurulu başkanı ve üyeleri herhangi bir disiplin soruşturması ile ilgili karar ve işlemleri dolayısıyla sorumlu tutulamaz.

  1. DİSİPLİN YARGILAMASI ve USUL HÜKÜMLERİ
  2. TEMEL İLKELER

MADDE 35 – SAVUNMA

Savunma talep edilmesi halinde ilgili kişi disiplin kuruluna yazılı savunma göndermek zorundadır.

Yazılı savunma Disiplin Kurulu’na verilir. Kural olarak, sözlü savunma kabul edilmez ve Disiplin Kurulu dosya üzerinden karar verir.

MADDE 36 – MÜSABAKA GÖREVLİLERİNİN RAPORLARI

Müsabaka görevlilerinin raporlarında bulunan hususlar aksi ispat edilmediği sürece doğru kabul edilir.

Müsabaka görevlilerinin vermiş olduğu raporlar arasında çelişki bulunduğu ve somut olayda hangi raporun maddi gerçekliği yansıttığı tespit edilemediği takdirde, oyun alanındaki fiiller bakımından hakem raporu, oyun alanı dışındaki fiiller bakımından ise temsilci raporu esas alınır.

Disipline sevk edilmiş Oyuncu, yönetici veya görevliler haklarında kesin hüküm verilene kadar resmi müsabakalara katılamazlar.

  1. YARGILAMA

MADDE 37 – DİSİPLİN YARGILAMASI

Disiplin yargılaması, sevk yazısına bağlı soruşturma evrakının görevli kurula sunulmasıyla başlar.

Disiplin Kurulu, Gerekli görmesi halinde rapor düzenleyenlerin yazılı ve sözlü beyanlarını tespit edebilir, ilgililerin sanık veya tanık sıfatıyla yazılı, sözlü beyanlarını alabilir. Tanıklar, tebligatı izleyen iki gün içinde yazılı beyanda bulunmak zorundadır.

Disiplin Kurulu karar verirken hakemlerin ve diğer müsabaka görevlilerinin resmi raporlarını esas alır. Bununla birlikte işitsel veya görsel kayıtlardan da yararlanabilir. Bunlar yalnızca olayın disiplin yönüyle ilgili kanıt olarak kullanılabilir.

İncelenen olayla sınırlı kalmak kaydıyla sevk edilmeyen diğer sorumlular hakkında Disiplin Kurulu doğrudan soruşturma ve yargılama yapabilir.

MADDE 38 – KARAR

Kararlar, hazır bulunan üyelerin salt çoğunluğu ile alınır. Hazır bulunan her üye oy kullanır. Oy sayılarının eşit olması durumunda, başkanın oyu belirleyicidir.

  1. KARARLARA İTİRAZ

MADDE 39 – DİSİPLİN KURULU KARARLARINA İTİRAZ

Disiplin Kurulunun taktir ettiği ceza tebliğinde Tahkim yolu kapalı ibaresi var ise karara itiraz edilemez, aksi durumda taktir edilen cezaya tebliğ tarihinden itibaren 24 saat içerisinde Tahkim Kuruluna yazılı bir dilekçe ile itiraz edilebilir.

MADDE 40– DİSİPLİN İHLALİ TEKRARI

Disipline sevk edilmiş futbolcular, yöneticiler ve görevlilere fiili aynı olan suçların tekrarı halinde söz konusu cezaların 4 katına kadar cezaya hükmedilebilir.

  1. SON HÜKÜMLER

MADDE 41 – YÜRÜRLÜK

Bu Talimat, Master Euro Lig Yönetim Kurulu tarafından kabul edilmiş ve 2023 / 2024 sezonundan itibaren Master Euro Lig uygulaması ve sosyal medya organlarımız üzerinden yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

 

MASTER EURO LİG

DİSİPLİN KURULU


Sözleşme Oluşturma Tarihi: 16-03-2023